Kamerorkest

De Muziekkring

CONCERT


Zondagmiddag

18 juni 2023

15.00 uur

Dorpskerk Torenlaan 16 Blaricum

Dirigent:

Yvonne de Winter

We spelen:

Ludwig van Beethoven

(1770 - 1827) Symfonie nr 2,

Opus 36,

deel 1, 2 en 3

Ernest Bloch

(1880 - 1959)

From Jewish Life for solo cello and string orchestra, 1. Prayer

Solist:

Hendrik de Ryck


André Caplet

(1878 - 1925)

Suite Persane

deel 1 Scharki

deel 2 Nihawend

Antonin Dvorak

(1841 - 1904)

Legenden, opus 59, deel 1, 2 en 3In 1963 begon de Muziekkring Muiderberg onder leiding van Hans Tomasz in een huiskamer met het spelen van voornamelijk barokmuziek. In die tijd bestond de Muziekkring uit een kleine groep strijkers, twee blokfluitisten en een claveciniste en na enige tijd ook een fluitist en een hoboїst.

In 1971 nam Ad Rombouts de leiding over. Hij was collega-violist bij een van de radio-orkesten en had veel contacten in het Gooi. De groep groeide en ging in 1974 repeteren in de Gooische School in Laren. Eens per jaar deed deze school mee aan een project van het orkest, zoals de Kindersymfonie van Leopold Mozart. Een koor uit Ermelo werkte een aantal jaren mee aan de uitvoering van de Johannes Passion. Ook met het Echokoor uit Muiderberg werkte de Muziekkring samen. In Muiderberg vonden concerten plaats in de Kerk aan Zee. Op elk concertprogramma stond een 20e-eeuws werk. Optredens in de Sonesta Koepelzaal in Amsterdam, de kerk van Zeevang, een kamermuzieklokatie in Hoevelaken en de Grote Kerk in Hilversum kregen mooie recensies in de Gooi en Eemlander. Hendrik Jan Brethouwer volgde Ad Rombouts op na diens onverwacht overlijden in 1988. Hendrik Jan was hobosolist bij de Johannes Passion en bij een concert in de Van Houtenkerk in Weesp. De blokfluiten hebben dan plaats gemaakt voor klarinetten.
Stukken voor blazersensemble kwamen op het programma, evenals een gezamenlijk concert met Hendrik Jans fluitensemble Tutti Flutti. Het publiek waardeerde het orkest en er kwamen meer donateurs. In 1991/1992 speelde het orkest in september een eigen programma, het begeleidde in november het Echokoor, speelde op Kerstavond, verzorgde in februari een koffieconcert met Strauss, Beethoven en Vivaldi en in mei een concert met Pergolesi, Boyce en Schubert.

In de loop van de jaren kwam en ging een aantal goede musici. Paul van der Reijden volgde na twaalf en een half jaar Hendrik Jan op en Carl van Reenen nam in 2007 de leiding van hem over.

In het voorjaar van 2013 vierde de Muziekkring zijn 50-jarig bestaan met een concert in de Grote Kerk in Naarden. Carl van Reenen vond het daarna tijd voor iets anders en sinds september 2013 is de leiding in handen van dirigent Yvonne de Winter.
Geschiedenis van Kamerorkest De Muziekkring